Erbaa'da Yemek Kültürü ve Obezite TÜBİTAK BİLİM FUARLARI 2013 Projenin Adı: Erbaa'da Yemek Kültürü ve Obezite Projenin Amacı: Erbaa’da yemek kültürünü ve bunun obeziteye etkisini ortaya koymak, obezite konusunda halkı bilinçlendirmek Giriş Obezitenin Türkiye’deki seyrine bakıldığında rakamların çoktan alarm seviyesine ulaştığını söylemek mümkün. Türkiye’de 2003 yılında 70 milyon olan nüfusun yüzde 18’i (12,6 milyon kişi) aşırı kilolu iken 2012 yılında 74 milyon nüfusa sahip Türkiye’de bu rakam yüzde 35’e (25,9 milyon kişiye) çıktı. Türkiye’de çocuk obez sayısı son beş yılda on kat artış gösterdi. Türkiye, Obezite ile Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı taslağını 2008 yılında yayımladı. Dolayısıyla ülkemiz açısından ileriki yıllar için önemli bir sorun olarak görünüyor. Biz de hazırladığımız bu proje ile bu soruna dikkat çekmek istedik. Erbaa özelinde bu projeyi hazırladık. Problem Ülkemizde obezite (şişmanlık)’nin giderek artması Yöntem ve Teknikler
İlkönce Türkiye’de obezite konusunu inceledik. Türkiye’de obezitenin (şişmanlık) önemle bir sorun haline geldiğini gördük. Daha sonra Erbaa halkının yemek kültürünü ve obeziteyle ilgisinin olup olmadığını tespit etmek için yirmi soruluk bir anket hazırladık . Bu anketi yaklaşık 100 kişiye uyguladık. Elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdik. Özellikle Erbaa Devlet Hastanesi’nin hangi bölümlerine müracaat edildiğini öğrendik. Ayrıca Erbaa Devlet Hastanesi’nden aldığımız verilerle anket sonuçlarını karşılaştırdık. Sonuçlarını kayıt altına aldık.
Sonuç ve Kazanımlar Anketlerden çıkan sonuçlara göre en fazla sebze türü yemek tüketilmesine rağmen, anket uygulanan erkek ve bayanlarda fazla kilolu oranının yüksek olduğu görünüyor. Erkeklerde bu oran bayanlara göre daha fazla. Bundan da çıkan en önemli sonuç yemeğin fazla yendiği ve hareketin az olduğudur. Düzenli spor yapıyor musunuz sorusundan da alınan yüksek orandaki hayır cevabı bunu çok açık şekilde ortaya koyuyor. Hastane kayıtlarından acile gelen hastalara büyük bir bölümünün kas iskelet sistemi hastalıkları teşhisi konulması, kalp, dahiliye, ortopedi gibi servislere başvuruların yüksek olması da fazla kilonun sağlık sorunlarına yol açtığının en büyük göstergeleri. Ayrıca en fazla tansiyon, şeker gibi hastalıkların da yüksek oranda olması bu kanıyı güçlendiren bulgular. Kilonun hareketin az olduğu kış mevsiminde alınması da dikkat çeken unsurlardan. Fastfood gibi yiyeceklerin şu an için Erbaa halkı için tehlike oluşturmadığı da tespitlerimizden. Elde ettiğimiz bilgiler ışığında Erbaa halkının yemek türlerinden çok yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmesi (daha az yemesi), özellikle kış mevsiminde hareketini artırması yani düzenli spor yapması gerekiyor. Demek ki en önemli mesele boğazlar meselesi.
Projeyi Hazırlayan: Aylin Nisa DURAN-Arzu ASLAN-Deniz Mediha KARA Danışman Öğretmen: Arif ÖZBEYLİ |
1584 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |